Project De Nieuwe Defensie
Utrecht

In De Nieuwe Defensie komt een autoluwe, groene, duurzame stadswijk met circa 800 woningen.

Trots dat we aan dit mooie project werken in opdracht van met MDB – TBI.

DE BOUW VAN DE NIEUWE DEFENSIE IN UTRECHT IS GESTART!

15 dec 2020

De bouw van het woningbouwproject De Nieuwe Defensie in de Merwedekanaalzone in Utrecht is gestart. De samenwerkende partijen gaven hiervoor op 14 december 2020 het startsein. In De Nieuwe Defensie komt een autoluwe, groene, duurzame stadswijk met circa 800 woningen. Hiervoor werken Gemeente Utrecht, Mitros, BPD en ERA Contour samen. ERA Contour is verantwoordelijk voor de bouw van de woningen. BPD ontwikkelt de woningen. Woningcorporatie Mitros is verantwoordelijk voor de verhuur van de sociale huurwoningen in het project.

Onderdeel van binnenstedelijke herontwikkeling
De Nieuwe Defensie is onderdeel van de grotere binnenstedelijke herontwikkeling van de Merwedekanaalzone in Utrecht. Dit gebied verandert de komende jaren van een bedrijventerrein in een levendige en duurzame stadswijk met uiteindelijk 10.000 woningen.

Diversiteit in architectuur en woningtypen
Het plan kenmerkt zich door een grote diversiteit in architectuur en woningtypen, maar ook door een omgeving waar veel ruimte is voor groen en rustige plekken. Of de toekomstige bewoners nu starters, gezinnen of senioren zijn, één ding hebben ze gemeen: ze komen te wonen in een hedendaagse stadswijk met een variatie aan bewoners en alle voorzieningen van de stad op korte fiets- en loopafstand.

Gemengd woonprogramma
De totale ontwikkeling van De Nieuwe Defensie kent meerdere fasen. De eerste fase bestaat uit 80 sociale huurwoningen voor Mitros en 211 koopwoningen. Dit eerste aanbod aan koopwoningen bestaat uit overwegend ruime gezinswoningen, grote appartementen en penthouses. In het totale plan van De Nieuwe Defensie wordt gekozen voor een gemengd woonprogramma met sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en vrijesectorwoningen. Zo ontstaat op deze bijzondere plek – pal naast rijksmonument Villa Jongerius – een eigentijdse stadswijk. ERA Contour verwacht de eerste woningen eind 2022 op te leveren.

Uitbreiden sociale huurwoningen
De gemeente Utrecht, BPD en Mitros zetten zich ervoor in om het aantal sociale huurwoningen met 100 uit te breiden. Dit is onderdeel van project De Mix Utrecht met als doel om sociale huurwoningen die in Overvecht verdwijnen ergens anders in de stad terug te bouwen. De gemeente bekijkt samen met BPD of er ook 100 middenhuurwoningen kunnen worden toegevoegd. Voor de uitbreiding met deze 200 extra woningen naar in totaal 800 woningen volgt een officieel traject.

Wethouder Diepeveen zegt hierover: “We werken er hard aan om deze sociale huurwoningen en de middenhuur toe te voegen aan het oorspronkelijke plan, zodat meer mensen met een kleinere portemonnee en met een middeninkomen terecht kunnen bij De Nieuwe Defensie. Ook bij de vervolgplannen van de Merwedekanaalzone wordt volop ingezet op woningen voor deze doelgroepen.”

Start project

JANUARI 2021

Locatie

UTRECHT

Onze opdrachtgever

Opdrachtgever - MDB TBI

Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen?